Handels har rätt!

Den 13 april tar Handels ut drygt 5 600 personer, på 65 arbetsplatser inom detaljhandel och partihandel i strejk.
Fackföreningar har rätt att strejka när de två parter som förhandlar om löner och arbetsvillkor, dvs. arbetarnas enda representanter – facket och arbetsgivarnas intresseorganisationer i näringslivet, inte kommer överens. Regeringen har under en lång tid fört en offensiv politik för att försvaga facket vilket leder till att arbetsgivarna kan ställa sig starkare och höja rösten för att stoppa facket, vilket leder till att arbetarna inte kan ställa krav för högre lön, bättre arbetsmiljö och andra viktiga rättigheter. Näringslivet kommer aldrig att representera arbetarna, inte heller den borgerliga regeringen för den delen.
I den svenska modellen ska alltid förhandlingarna ske mellan facket och arbetsgivarna. I detta fall så har Svensk handels som är arbetsgivarnas part redan från första träffen lämnat ett slutbud. Det skulle aldrig hända om inte den ekonomiska politiken som förs nu gett dem den möjligheten.
Om handels strejk blir av så har den ett starkt symboliskt värde. Kampen för mer jämställda löner får aldrig tystas. Äntligen tar ett fack kampen för jämställda löner. Och det känns bra att flera fackföreningar står solidariska med handels varsel strejk. Kampen för jämställda löner är vår kamp också.
Därför tar Ung Vänster Älvsborg en tydlig position bakom handels krav för jämställda löner.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *