Vi är Generation Otrygg

Att vara ung i dagens Sverige är detsamma som att vara otrygg. Vi är arbetslösa, bostadslösa och uppväxta med nedskärningar och försämringar. Vi ses som en slit- och slängvara av arbetsgivare och politiker. Samtidigt har den nuvarande regeringen sänkt skatten med mer än 100 miljarder.

Under vår uppväxt har kunskapsnivån sjunkit i takt med att lärartätheten minskat. Det byggs inga hyresrätter och till skillnad från Mats Odells barn har inte vi en pappa som kan köpa en lägenhet, utan får nöja oss med korttidskontrakt, att bo kvar hemma eller sova på kompisens soffa. Vi förväntas att tacka och bocka när vi blir inringda på morgonen för att jobba några timmar för en taskig lön, utan anställningstrygghet eller möjlighet att ställa krav. Nedskärningar i välfärden sker på ungas bekostnad och då särskilt unga tjejers.

Det är ingen naturlag att unga ska ha det skit, det handlar om politiska beslut. Full sysselsättning är något som har nedprioriteras till förmån för att hålla ner inflationen de senaste tjugo åren. Högern har valt att sänka skatten för de rika och försämrat villkoren på arbetsmarknaden, istället för att anställa personal i skolan eller att skapa jobb genom att till exempel bygga billiga hyresrätter med en bra standard.

Ung Vänster tycker att det är dags att ta från de rika och ge till oss unga!

Uttalandet antaget av Ung Vänster Älvsborgs distriktsårskonferense 2012.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *