Våga prata om förövarna – inte bara offren!

Nästan hälften av alla kvinnor över femton års ålder har någon gång utsatts för våld av en man, men vilka är männen som utför det? Är det den leende mannen du möter i kassan i mataffären, din favoritlärare i skolan, din hjälpsamma kollega eller din kusin? Det finns ingen stereotyp förövare liksom att det inte finns något stereotypt offer.

Men likväl så måste kvinnor dagligen, på grund av könsmaktsordningen, förhålla sig till män som potentiella förövare. Det kan handla om att ha sex fast man inte vill för att slippa ta debatten, att inte tala om för sin pappa var man har vart under kvällen eller att inte våga säga ifrån när killarna i klassen diskuterar de kvinnliga kamraternas utseende, av rädsla för konsekvenserna.

Om man blir utsatt för våld så är det vanligt att den naturliga, och ofta omedvetna, instinkten är att skydda förövaren istället för sig själv. Det kan till exempel yttra sig i en rädsla i att delta i skolgympan av oro för att någon ska se, och kanske fråga om, blåmärket man har eller att intala sig själv att det var ens eget fel.

Ett enkelt men effektivt medel för att öka tjejers självkänsla och ge tjejer redskap för att hantera situationen är feministiskt självförsvar. Därför kräver Ung Vänster Älvsborg att alla tjejer ska erbjudas möjligheten att lära sig feministiskt självförsvar. Feministiskt självförsvar ska även vara en kurs i skolan.

Ung Vänster tycker att det är på tiden att vi lägger skulden där den hör hemma!

 

Uttalande antaget av Ung Vänster Älvsborgs distriktsårskonferens 2012

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *