Gör Sverige mänskligare!

Under dem senaste veckorna har vi hört historier om gamla människor som utvisas från Sverige. Dessa människor har ingen som kan ta hand om dem i hemlandet. Tyvär är dessa berättelser inte unika, Sverige har blivit kallare och omänskligare än någonsin.

Fallet Ganna är en symbol på att den svenska asyl politiken inte är så generös och human som många vill tro eller ge en bild av. Dem som drabbas av den rasistiska asylpolitiken är människor som söktesig till Sverige med förhoppningar om ett bättre liv. Men dem möts av vardagliga rasism och en asylpolitik som är allt annat än human.

I tider där rasistiska krafter flyttar fram sina positioner över hela Europa krävs det röster som står upp för en annan samhällsutveckling. Sverige ska vara ett land som står upp för människovärdet, inte ett land som utvisar sjuka äldre. Därför behöver vi se till att Sverige får en asyl- och flyktingpolitik som inte bara i ord utan också i verkligheten är generös och human.

Hur kan man utvisa en person som är homosexuell till ett land där personen riskerar sitt liv? Hur kan man utvisa människor som har varit politisk aktiva till ett land där personerna riskerar fängelsen? Och slutligen, hur kan man utvisa religiösa människor till ett land där de antagligen kommer att uppleva förföljelser och tortyr? Det är frågor som vi ställer oss, men som svar visar den svenska asylpolitiken en mer hård och aggressiv linje istället för att vara mänsklug.

Ung vänster kräver ett totalstopp för utvisningar av gamla människor för och börja med. Men vi kommer inte att tystas ner och vi kommer att fortsätta kampen för mänskligare och mer human asylpolitik.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *